Klasy trzecie pieką chleb!

Pieczenie chleba, robienie zaczynu i doświadczenie z drożdżami

Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, a jego pieczenie to proces znany od tysięcy lat. Dzisiaj na zajęciach klasy trzecie poznały proces pieczenia chleba oraz działanie drożdży. W ramach doświadczenia sprawdzaliśmy, jak działają drożdże. Do trzech butelek z wodą wlaliśmy różne składniki: do jednej cukier, do drugiej sól, a do trzeciej nic. Po pewnym czasie tylko w butelce z cukrem balonik się napełnił, co dowiodło, że drożdże potrzebują cukru, ciepła i wilgoci, by wytwarzać dwutlenek węgla. Zajęcia pokazały, że drożdże są niezbędne w pieczeniu chleba, ponieważ dzięki nim ciasto rośnie i staje się puszyste. Dzieci przygotowały zaczyn i obserowały reakcję, później zagniatały ciasto. Zajęcia pokazały, że drożdże są niezbędne w pieczeniu chleba, ponieważ dzięki nim ciasto rośnie i staje się puszyste. Na końcu ciasto zostało przełożone do foremek i pozostawione do wyrośnięcia. Z niecierpliwością wszyscy czekali, aż chleb się upiecze i będzie można go zdegustować! Zapach roznosił się po całej szkole. Każdy z uczniow dostal swoją kromkę pachnącego chleba, ktorą posmarował masłem.

 

red. (M.Ł.)